Beleggen

Een belegging is altijd een investering waarbij geld wordt vastgelegd, voor lange of korte tijd, met als doel in de toekomst financieel voordeel te behalen. Toekomstige inkomsten, als resultaat van beleggen, zijn echter onzeker. Juridisch bekeken wordt beleggen geregeld door het effectenrecht en in mindere mate door het vennootschapsrecht. Beleggers zijn we dus allemaal direct of indirect. Wij van Beleggers Society maken een onderscheid tussen sparen en beleggen, echter in feite spreken we over vrijwel hetzelfde: we zetten geld uit tegen een vergoeding en lopen daarbij risico. Ervaring leert echter dat beleggen op de lange termijn meer rendement oplevert dan sparen. U moet u dan natuurlijk wel bewust zijn van het risico dat gepaart gaat bij beleggen (tips voor hoger rendement op uw beleggingen van www.strategisch-beleggen.nl). Maakt u de keuze voor hoger rendement met veilig beleggingen van uw vermogen, dan moet u vast in uw schoenen staan en bereid zijn tegenslagen te accepteren.

Is beleggen iets voor u?

Bent u van plan bent om te gaan beleggen, maar weet u nog niet zeker of beleggen wel iets voor u is? Informatie over beleggen voor beginners van Beste Brokers, hoe beleggen is en hoe beleggen soms kan zijn, helpt u bij het maken van een juiste keuze. Daarnaast wordt u behoedt voor eventuele gevaren die u in het begin snel maakt.

Wanneer u van plan bent om op korte termijn winsten te behalen, dan zit u bij beleggingen veelal op het verkeerde adres. De meeste vormen van beleggen hebben tijd nodig en zijn niet op de korte termijn gericht, maar juist op de lange termijn. Als u er klaar voor bent, raden wij u aan een goed plan op papier te zetten en zo snel mogelijk aan de slag te gaan.

Hoe werkt beleggen? Hoe werkt de beurs? Wat zijn aandelen? Welke rechten en plichten heb ik? Met welke risico's moet ik rekening houden? Hoe rijk kan ik worden met beleggen op de beurs? Hoeveel geld kan ik als beginnende belegger op de beurs verliezen? Via deze website gaat u informatie verkrijgen over alles wat u moet weten om winstgevend op de beurs te kunnen beleggen. Wetende dat 90% van de particuliere beleggers (vaak beginners) geld op de beurs verliest en wel met het alarmerende percentage van 2% van het vermogen per maand, weet u nu dus ook dat goede informatie goud waard is!

Soorten beleggers

In de beleggingswereld wordt een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten beleggers:

  • Particuliere beleggers - Particuliere beleggers zijn personen zoals jij en ik. In de praktijk beleggen deze individuele beleggers vooral in aandelen, obligaties of in beleggingsfondsen. Ook iemand die geld op zijn of haar spaarrekening stort is in principe een particuliere belegger.
  • Ondernemingen - In de praktijk zijn het vooral de grotere organisaties of ondernemingen die zich bezighouden met beleggen. Vaak doen ze dit door tijdelijk niet benodigde liquide middelen uit te zetten.
  • Institutionele beleggers - Vermogensbeheerders van onder andere verzekeringsmaatschappijen of pensioenfondsen zijn in veel gevallen institutionele beleggers. Zij beschikken over een groot deel van de aandelen. Institutionele beleggers beleggen over het algemeen het meest. Dit heeft te maken met het feit dat zij over het algemeen over meer grote bedragen te beleggen hebben.

Passief of actief beleggen

Het is niet nodig om over een groot vermogen te beschikken om uw eerste stappen in beleggingsland te zetten. Er zijn genoeg verhalen bekend over mensen die met een klein bedrag een groot vermogen hebben opgebouwd. Er zijn twee soorten van beleggen, namelijk passief beleggen en actief beleggen:

  • Passief beleggen: Een bedrag vrijmaken om iets te kopen, op de plank wegleggen en wachten tot het meer waard wordt. Zie het als een kaas die gemaakt is en dan onder goede omstandigheden langer bewaard wordt, zodat deze jonge kaas in een mooie oude rijpe kaas veranderd. Iedereen weet dat een kilo oude kaas duurder is dan een kilo jonge kaas. Het verschil zit hem in het geduld van de kaasmaker, hij laat de jonge kaas ouder worden, hij heeft daar natuurlijk wat kosten aan zoals: voorraad, arbeid en risico. Dit risico geeft ook gelijk de factor winst aan, de kaasmaker wil de kaas best langer laten rijpen, hij vraagt daar buiten zijn kosten ook een extra vergoeding voor, laten we die winst noemen. Dit proces zal voor velen misschien ook herkenbaar zijn als we praten over wijn. Denk nu eens na over het feit dat de kaas of wijn veranderd in een aandeel van een bedrijf. Passief beleggen is op de lange termijn lonend, echter laten we met passief gedrag veel tussentijdse rendementskansen liggen.
  • Actief beleggen: Een bedrag vrijmaken en bijvoorbeeld investeren in meerdere aandelen. Deze investering doen we met een actieve visie, wij leggen de aandelen niet weg op de plank maar we houden ze binnen handbereik. Het kan dus zijn dat we een aandeel in een bepaald bedrijf kopen met de visie dat het met 10% gaat stijgen binnen nu en 3 maanden. Als het aandeel dan bijvoorbeeld na 3 maanden nog niets gedaan heeft, dan wordt er actie ondernomen en zullen we de investering herzien. Dit zal vaak leiden tot een verkoop van het aandeel om daarna het vrijgekomen geld weer te investeren in een ander aandeel waar we een visie overhebben. Met actief beleggen hebben we het over optieconstructies die we rond onze portefeuille heen bouwen. Deze constructies hebben als doel om ons te beschermen tegen bijvoorbeeld koersdalingen maar ook om winstkansen te vergroten.
Heeft u vragen?

Neem dan contact op via het contact formulier.

Contactformulier
Obligaties Beleggen in obligaties is niets anders dan uw geld uitlenen aan een bedrijf of instantie (kan ook een ander land of andere gemeente zijn). Op dit uitgelee... Lees verder Veroorzaken valkuilen markt inefficiënties? Psychologische valkuilen tonen allen, in een meer of mindere mate, een fout in de informatieverwerking van mensen. Bij de confirmation b... Lees verder Cryptocurrency Cryptocurrency is een digitale valuta die is ontworpen om als alternatief te dienen voor traditionele valuta zoals de euro, dollar of pond. In tegenstelling tot deze trad... Lees verder Zulu Trade Zulu Trade is een Forex brokers die ook mogelijkheden biedt tot binaire optie en CFD's. Zulu Trade is een Nederlands platform dat u in contact brengt met succesvolle trad... Lees verder