Stress & Beleggen

Stress & Beleggen

Stress, welke belegger/trader kent het niet? Wat is stress, wat maakt een gebeurtenis stressvol, wat zijn de gevaren van stress, en hoe kan stress worden verminderd  en welke (persoonlijkheids-) factoren spelen hierbij een rol?

Wat is stress?

Het is moeilijk om de term stress duidelijk te definiëren, want net zoals bij emoties heeft stress voor iedereen een andere betekenis. Veel definities van stress komen neer op: stress is een niet-specifieke reactie van het lichaam op een vereiste. Oftewel; stress leidt tot een reactie die niet iets te maken heeft met het voltooien van een taak. Verder is een kenmerk van stress dat u overweldigd wordt door gebeurtenissen waar u geen controle op hebt. Gevolgen van stress zijn onder andere irritaties, agressie, ongerustheid, depressie, vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn en migraine. De meest kenmerkende lichamelijke eigenschappen van stress zijn een toename in hartslag en bloeddruk, en zweten. Deze lichaamsreacties ziet u vooral bij situaties die niet erg veel stress oproepen, en maar kortdurend van aard zijn. Zoals een fietser die roekeloos oversteekt. Deze stress is normaal in de zin van dat u door deze stress alerter word, en bijvoorbeeld sneller de fietser kunt ontwijken. Enkele langdurige gevolgen van stress zijn: aantasting van het immuunsysteem, hartziekten, en een verminderd geheugen door de afgifte van stress hormonen in de hersenen. Gebeurtenissen die stress oproepen hebben 3 dingen gemeen:

  • Het zijn extreme situaties, die het gevoel oproepen dat u overbeladen wordt, en het niet langer meer aankunt.
  • Ze produceren vaak tegengestelde neigingen; aan de ene kant wilt u de activiteit wel doen, aan de andere kant wilt u het zoveel mogelijk uitstellen. Denk hierbij aan het verkopen van een verlieslatende positie: aan de ene kant wilt u de positie sluiten, omdat uw verlies dan niet meer kan oplopen, aan de andere kant wilt u hem nog ‘even’ laten staan, want ‘nu hebben we toch echt de bodem gezien’.
  • Deze gebeurtenissen zijn niet te beïnvloeden of te beheersen.

Wat zijn de gevaren van stress?

Het wordt problematischer als u dag in, dag uit, aan een bepaalde stress opwekkende gebeurtenis wordt blootgesteld. U krijgt dan 3 fasen. In de eerste fase, de alarm fase, krijgt u dezelfde reactie die u ook bij kortdurende stress krijgt, namelijk de toename in hartslag, bloeddruk en zweten. De tweede fase, de weerstandsfase, is de uitputting van uw energie; bijvoorbeeld wanneer u een drukke stress opwekkende dag hebt gehad, bent u 's avonds lichamelijk én geestelijk uitgeput. Dit heet nog de weerstandsfase omdat uw lichaam zich in  nog tegen de stress probeert te weren. In de derde fase, uitputting , geeft uw lichaam deze strijd op, en raakt het helemaal uitgeput, en bent u extra vatbaar voor lichamelijke en geestelijke ziekten. U hebt dan een burn-out. De situaties die leiden tot uitputting, zijn: té frequent, té extreem, en té langdurig. Daarnaast roepen ze een algemeen gevoel van stress op, wat u niet direct kunt toeschrijven een aan specifieke situatie.

Hoe vermindert u stress  en welke (persoonlijkheids-) factoren spelen een rol?

Het is per persoon verschillend of de situatie stress oproept of niet. Als u een gebeurtenis niet als bedreigend ervaart, of dat u vindt dat u genoeg ‘hulpbronnen’ tot uw beschikking hebt, zal een gebeurtenis geen stress oproepen. Deze bronnen kunnen zoiets zijn als ervaring, een expert schiet bij een moeilijke taak minder snel in de stress dan een beginner, of zoiets als de hoeveelheid beschikbare tijd. Als u meer tijd voor een taak hebt, roept deze minder snel stress bij u op.

Door het doen van bepaalde activiteiten kunt u de stress verminderen, zoals naar rustige muziek luisteren, ontspanningsoefeningen doen (zoals meditatie en yoga), of lichamelijke activiteiten ondernemen. Door het bewegen komen er hormonen vrij die de stress verminderen. U zou ook kunnen proberen om een methode te vinden om met het probleem om te gaan. Of zet het probleem meer in een groter perspectief. Doordat het per persoon verschilt of een stressvolle gebeurtenis als stressvol wordt ervaren, zijn er meerdere persoonlijke eigenschappen te vinden die gerelateerd zijn aan stress: locus of control, self-efficacy, positieve emoties en optimisme.

Terug naar overzicht
Vastgoed Beleggen in vastgoed betreft het beleggen in onroerend goed: woningen, appartementen, recreatiewoningen, winkels, kantoren en bedrijfsruimten. Een belegging... Lees verder Grondstoffen Beleggen in grondstoffen richt zich veelal op de handel in goud, zilver en olie. Deze grondstoffen zijn schaars, waardoor het zeer rendabel voor u kan z... Lees verder Stress & Beleggen Stress, welke belegger/trader kent het niet? Wat is stress, wat maakt een gebeurtenis stressvol, wat zijn de gevaren van stress, en hoe kan stress worden verminder... Lees verder Markets.com Markets.com is een Forex broker die handelt onder licentie van de Cyprus Securities Commission (CySEC #092/08) en de Financial Services Board (FSP #43906). Markets.com besch... Lees verder