Beleggen in obligaties is niets anders dan uw geld uitlenen aan een bedrijf of instantie (kan ook een ander land of andere gemeente zijn). Op dit uitgeleende geld krijgt u na verloop van tijd (vaste looptijd) een bepaald rente.
Er zijn enkele belangrijke verschillen te benoemen tussen beleggen in obligaties en beleggen in aandelen. Een voordeel van beleggen in obligaties ten opzichte van beleggen in aandelen, is dat beleggen in obligaties minder risico's met zich meebrengt. Bij het failliet gaan van een bedrijf of andere instantie wordt als eerste het geld uitgekeerd aan de mensen die hebben belegd in obligaties. Aandeelhouders krijgen pas als laatste hun geld. Dit wil niet zeggen dat beleggen in obligaties compleet risicoloos is. Een belangrijk verschil is verder dat u bij het beleggen in obligaties geen winst krijgt uitgekeerd, terwijl dit bij beleggen in aandelen wel het geval is. Bij beleggen in obligaties krijgt u daarentegen wel een bepaald percentage aan rente uitgekeerd. Een obligatie wordt in de meeste gevallen op een bepaald tijdstip uitbetaald, terwijl een aandeel altijd op de beurs kan worden verhandeld.
De risico's bij beleggen in obligaties liggen normaliter niet al te hoog. Het nadeel is dan ook dat het uitgekeerde rentepercentage uiteindelijk vaak niet hoog is. Het grootste risico dat u loopt is dat u uw uitgeleende geld uiteindelijk niet terugkrijgt. Dit kan voorkomen wanneer een bedrijf of instantie haar lening niet afgelost krijgt. Ook kan het voorkomen dat u helemaal geen rente krijgt uitbetaald. Het is daarom vooral belangrijk u van tevoren te verplaatsen in zo'n organisatie: hoe rooskleurig ziet de huidige (financiële) situatie eruit en wat mag u verwachten van de toekomst? Onderzoek daarnaast ook goed wat uw rechten en zekerheden zijn om eventueel vervelende situaties voor te blijven of om niet voor verrassingen te komen staan.
Terug naar overzicht