Money Management: Risk / Reward Ratio

Money Management: Risk / Reward Ratio

Money management gaat onder andere over uw meest geschikte positie omvang en hoeveel risico u neemt op een positie niveau, maar ook op een portefeuille niveau. Money management gaat echter ook over het bepalen van uw winst ten opzichte van uw (maximale) verlies. Een manier om uw opbrengst te relateren aan uw risico is de risk/reward ratio.

De risk/reward ratio

De risk/reward ratio is een ratio welke aangeeft hoe de verhouding is tussen uw maximale risico (de ‘risk’), en uw maximale winst (de ‘reward’) bij het beoordelen van een belegging. U vraagt uzelf dus twee dingen af: Wat is de potentiële opbrengst van deze belegging? En wat is het maximale verlies wat ik kan oplopen? Een belegging met een risk/reward ratio van 1:3 geeft aan dat u voor elke 1 euro risico 3 euro potentiële winst hebt. In hetzelfde idee geeft een risk/reward ratio van 1:0.5 aan dat u voor elke euro risico een mogelijke winst van 50 cent kunt behalen: geen goede investering dus!

Die 1 euro maximale risico wordt doorgaans opgegeven met een stop-loss order, maar is natuurlijk niet gegarandeerd. Het kan in volatiele marktomstandigheden ook voorkomen dat uw risico uiteindelijk meer blijkt te zijn dan u vooraf hebt opgegeven.

Voordelen van het gebruik van risk/reward ratio’s

Het belangrijkste voordeel van het bepalen van risk/reward ratio’s is dat u meer moet denken in termen van uw risico en winst. Bij het openen van een nieuwe positie is het erg verleidelijk om uw verwachting (uw positieve emoties) het belangrijkste criterium te laten zijn. Beter is het om proberen te kijken of deze emoties ook gerechtvaardigd zijn. Een manier om dat te doen is door te kijken wat de risk/reward ratio is als uw koersdoel daadwerkelijk wordt behaald. Hierdoor kunt u rationeel bepalen of uw potentiële belegging wel zo’n goed idee is.

Een tweede belangrijk voordeel is dat u uzelf verplicht om een stop-loss in te stellen, of in ieder geval minstens een maximaal risico te bepalen en dit op te schrijven. Dit haalt ook de emoties meer uit het analyseren van beleggingskansen, omdat u uzelf dwingt de risico’s goed in kaart te brengen. Door ook daadwerkelijk een stop-loss order in te leggen bij uw broker vermindert u nog meer de invloed van emoties.

Het derde voordeel is een gevolg van het toepassen van risk/reward ratio’s: het zorgt ervoor dat u juist opzoek zult gaan naar mogelijke beleggingen waarbij uw risico laag is, omdat een laag risico de risk/reward ratio verbeterd als uw koersdoel gelijk blijft. Vergeet niet dat elke soort belegging altijd een risico met zich mee brengt, zoeken naar risicoloze beleggingen zal dus geen resultaten opleveren. Ook kunt u zoeken naar beleggingen met extra veel potentieel: door het hoge koersdoel wordt uw risk/reward ratio erg gunstig.

Een vierde en laatste voordeel waar de risk/reward ratio voor zorgt, is dat het verband tussen gunstige risk/reward ratio’s en uw minimale win percentage om break-even te draaien duidelijk wordt. Het blijkt namelijk dat als u veel transacties hebt met een hoge risk/reward ratio, u zich meer verliesgevende beleggingen kunt veroorloven, en dus een lager win percentage nodig hebt om winstgevend te beleggen.

Een gevolg van het gebruiken van risk/reward ratio’s is wel dat u soms bepaalde beleggingen moet laten schieten, omdat de ratio simpelweg te nadelig is. Hoewel dit op dat moment vervelend is, is het op de langere termijn juist een voordeel. Het voorkomt immers dat u beleggingen doet met een te groot risico relatief ten opzichte van uw opbrengst. Een ander aspect wat speelt bij risk/reward ratio’s is de daadwerkelijke ratio voordat u een belegging doet. Een hogere risk/reward ratio is beter bij het beoordelen van een potentiële belegging, echter zit er nauwelijks verschil tussen een ratio van 1:3.2 en een ratio van 1:2.9. Staar u dus niet blind op een bepaalde ratio!

Hoe bereken ik een risk/reward ratio?

Laten we nu eens een concreet voorbeeld bekijken van de risk/reward ratio, en hoe het uw strategie kan beïnvloeden. Laten we aannemen dat we, bij elk van de onderstaande voorbeelden, een aandeel hebben van 10 euro die we van plan zijn te kopen. Dan zijn er de volgende mogelijkheden:


#      stop-loss            koersdoel (de ‘reward’)       risk/reward ratio
1      8,70 (-1,30)       12,20 (+2,20)                       1: 1.69
2      6,50 (-3,50)       18,90  (+8,90)                      1: 2.54
3      9,15 (-0,85)       14,30  (+4,30)                      1: 5.06
4      9,90 (-0,10)       10,33  (+0,33)                      1: 3.3


De getallen die tussen haakjes staan is het verschil met de huidige koers (10 euro). De ‘risk’ is vanuit de hier gehanteerde risk/reward ratio altijd 1. De ‘reward’ is dan de mogelijke opbrengst gedeeld door het risico. Om uw mogelijke opbrengst en risico te bepalen moet u deze eerst van de huidige koers afhalen. In woorden geformuleerd bepaalt u dus als volgt uw risk/reward ratio:

Risk/reward ratio = 1 (het risico) : (koers – koersdoel) / (koers – stop-loss punt)

Of

Risk/reward ratio = 1 : potentiële winst / (maximaal verlies)

De verticale streepjes in de laatste formule geven aan dat u de absolute waarden moet toepassen. Een maximaal verlies (uw risico) van 1.30 voert u dus in de formule in als “1.30” en niet als “-1.30”. Anders krijgt u risk/reward ratio’s met negatieve getallen. In het voorbeeld bij de eerste mogelijkheid wordt dit dus: 1: (10-12,20)/(10-8,70) = 1 : 1.69. Uw maximale winst is dus 1.69 keer zo groot als uw maximale verlies: het doel ligt 2,20 boven de huidige koers. Met een stop-loss die u een maximaal verlies geeft van 1,30 hebt u dus een reward van 1.69. Om dit te controleren kunt u deze laatste twee waarden met elkaar vermenigvuldigen: 1,69 (reward) x 1,30 (risk) = 2,20 (potentiële winst).

Bij het bovenstaande voorbeeld vallen er al enkele belangrijke conclusies te trekken. Zo heeft de eerste belegging een risk/reward ratio van 1:1.69: doorgaans een niet erg gunstige ratio. Bij de derde positie, ondanks dat het koersdoel lager ligt dan bij de 2e trade, is er sprake van een gunstigere risk/reward ratio. Dit heeft een belangrijke implicatie: de hoogte van het koersdoel is dus niet van belang als wel het koersdoel relatief aan het risico. De laatste trade heeft een betrekkelijk laag koersdoel van +0,33 vanaf de huidige koers, maar toch een acceptabele risk/reward ratio doordat er een strakke stop-loss wordt gehanteerd.

Merk wel op dat een strakke stop-loss niet altijd beter hoeft te zijn, omdat u met een te strakke stop-loss te vaak ten onrechte wordt uitgestopt. Daarnaast is het afhankelijk van uw beleggingsstrategie en persoonlijke voorkeuren of u met concrete koersdoelen werkt of niet. Bepaalt u geen koersdoelen bij het openen van een positie, dan kunt u uit behaalde of gesimuleerde historische resultaten halen wat uw risk/reward ratio doorgaans is.

Wat is een ‘goede’ risk/reward ratio?

Het is moeilijk te zeggen wat een goed risk/reward ratio is, omdat een vaste regel van een bepaalde ratio in de praktijk niet werkt. Ook dient u mee te nemen hoe vaak u een transactie doet, en wat uw persoonlijke voorkeuren zijn. De frequentie is belangrijk omdat een lage risk/reward ratio met veel transacties uiteindelijk meer kan opleveren dan een hoge risk/reward ratio met maar weinig trades.

Uw persoonlijke voorkeuren zijn van belang omdat bij elke range ratio’s uw strategie andere kenmerken krijgt. Zo zult u bij hogere risk/reward ratio’s doorgaans vaker worden uitgestopt, omdat u een kleiner risico neemt. Als u gaat voor hoge risk/reward ratio’s zult u vaker een potentiële belegging moeten laten schieten, en dus minder vaak kunnen handelen.

Doordat uw risk/reward ratio afhankelijk is van uw persoonlijke voorkeuren en strategie, zou u de risk/reward ratio ook goed kunnen gebruiken om uw eigen prestaties aan af te meten. Stel dat u gemiddelde risk/reward ratio over de afgelopen 25 beleggingen 1:2.35 was. Een ‘goede’ risk/reward ratio is dan alles wat even hoog of nog hoger is, om zo uw totale gemiddelde prestaties op te krikken. Zodoende kunt u met risk/reward ratio’s ook evalueren hoe goed u de beleggingsstrategie uitvoert. Dit geeft een betere meting van uw prestaties dan uw winst of verlies, omdat u bij die gegevens niet meeneemt hoeveel risico u hebt genomen.

Concluderend

Hoewel de bovenstaande berekeningen in de praktijk minder constant zullen uitpakken, blijkt er wel uit dat een gunstige risk/reward ratio belangrijk is voor uw resultaat. Met een hogere risk/reward ratio is uw winst relatief groot ten opzichte van uw verlies. Hierdoor kunt u ook volstaan met een lager win percentage om alsnog winst te behalen met beleggen. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit wat uw specifieke risk/reward ratio is, als hij maar past bij uw strategie en persoonlijke voorkeuren. Door het te verbinden van risico aan potentiële opbrengst vallen mogelijke interessante beleggingen beter te beoordelen.

 

Terug naar overzicht
Beleggingsfondsen Beleggen via een beleggingsfonds houdt in dat u deel neemt aan een aandelenportefeuille dat beheert wordt door professionele fondsbeheerder. U bele... Lees verder Crowdfunding Crowdfunding is een relatief nieuwe manier om geld te investeren in bedrijven en projecten. Het is een vorm van financiering waarbij een groep mensen gezamenlijk een projec... Lees verder Verlies nemen Naast de directe financiële gevolgen van verliezende trades, zijn er ook psychologische gevolgen. U zou van een verlies van ‘mentaal kapitaal’ kunnen spre... Lees verder Stress & Beleggen Stress, welke belegger/trader kent het niet? Wat is stress, wat maakt een gebeurtenis stressvol, wat zijn de gevaren van stress, en hoe kan stress worden verminder... Lees verder