Verlies nemen

Verlies nemen

Naast de directe financiële gevolgen van verliezende trades, zijn er ook psychologische gevolgen. U zou van een verlies van ‘mentaal kapitaal’ kunnen spreken. Zo krijgt u na een aanhoudende reeks verliezers een deuk in uw zelfvertrouwen, dit kan er tot leiden dat u minder vertrouwen hebt in uw strategie, of twijfelachtigere gaat traden. Een gevaar hierbij is dat u dan in een vicieuze cirkel terecht kan komen; door afgenomen zelfvertrouwen trade u onzekerder en maakt u slechtere trades, met als gevolg dat uw zelfvertrouwen nog meer daalt. Een andere factor die hier mee samenhangt is dat uw beslissingsprocessen achteruit gaan. Hierbij kunt u denken aan het moeilijker nemen van beslissingen, of het makkelijker openen van posities. Of juist veel twijfelen, waardoor u geen beslissing neemt.

Daarnaast kunnen verlieslatende trades (sterke) negatieve emoties oproepen, variërend tot agressie richting de markt, wat iemand weer ontvankelijker maakt tot impulsief traden. Of neerslachtigheid, bijvoorbeeld bij iemand die veel van zijn eigenwaarde uit traden, en de bijbehorende resultaten, haalt. Zelfs al zou u niet met deze emoties te maken krijgen na een verlieslatende trade, het is immers erg persoonlijk hoe u hierop reageert, dan nog kost een verlieslatende trade veel mentale energie. Denk aan alle zorgen, stress, en het piekeren dat u doet met het hopen op een verandering. Deze mentale energie had u ook in een nieuwe trade kunnen stoppen.

Opmerkingen bij het nemen van verlies

  • Investeer niet teveel van uw eigenwaarde in het traden, doe naast het traden ook andere dingen, zodat als het met het traden slecht gaat, u zich niet een totale loser voelt. Er zijn immers meer dingen in het leven, die veelal ook nog eens waardevoller zijn dan succes met traden.
  • Schrijf in een notitieboek het niveau waarop u gaat verkopen, en noteer ook waaraan u kunt zien dat u trade verkeerd was, zodat u dan ook verkoopt.
  • Bedenk u dat uw resultaten behaald met het sluiten van posities, niet met het aanschaffen hiervan. Besteed dus aandacht aan uw exit strategieën.
  • Zie een verlieslatende trade apart van het psychologische gevoel een loser te zijn. Betekend een verlies dat u een loser bent? Nee, geld verliezen hoort er nu eenmaal bij. Iedere trader/belegger verliest geld, ook de professionals.
  • Ga niet bij uzelf na wat u wel niet voor leuke dingen had kunnen doen met het geld dat u verloren hebt, zie het geld liever als iets waarmee u de score bijhoud.
  • En tenslotte, als u uw verliezen niet beperkt, zult u op den duur geen geld meer overhouden om te kunnen traden. Wilt u succes hebben in dit moeilijke vakgebied, dan moet u ervoor zorgen dat u kunt blijven traden.
Terug naar overzicht
Veroorzaken valkuilen markt inefficiĆ«nties? Psychologische valkuilen tonen allen, in een meer of mindere mate, een fout in de informatieverwerking van mensen. Bij de confirmation b... Lees verder Markets.com Markets.com is een Forex broker die handelt onder licentie van de Cyprus Securities Commission (CySEC #092/08) en de Financial Services Board (FSP #43906). Markets.com besch... Lees verder CDF's CFD’s (Contracts for Difference) zijn eenvoudige, maar krachtige beleggingsinstrumenten, waarmee een belegger kan inspelen op een stijgende of dalend... Lees verder Money Management: Risk / Reward Ratio Money management gaat onder andere over uw meest geschikte positie omvang en hoeveel risico u neemt op een positie niveau, maar ook op een portefeu... Lees verder