Aandelen

Wat is beleggen in aandelen?

Iemand die belegt in aandelen is in feite eigenaar van een bepaald percentage van het kapitaal van een organisatie. Aangezien die persoon eigenaar is van een deel van het vermogen heeft diegene ook een bepaald soort zeggenschap, uiteraard afhankelijk van de hoogte van het percentage aandeel.

Beleggen in aandelen is enorm populair, maar niet elke vorm van beleggen is direct voor iedereen mogelijk. Iemand die wil beleggen in aandelen heeft bijvoorbeeld een effectenrekening nodig. Deze rekening hebt u nodig om aandelen te kunnen verkopen en aankopen. Dit kunt u helemaal zelf doen, maar u kunt dit ook uit handen geven en uw vermogen laten beheren door een bank of vermogensbeheerder. Hierin is ook nog een tussenweg. In dat geval belegt u zelf, maar laat u zich adviseren door een andere partij die gespecialiseerd is in beleggen.

Risico's van beleggen in aandelen

Natuurlijk gaat u niet zomaar blind geld inzetten op iets waarvan u niet weet wat het oplevert of wat het waard is. Het is daarom belangrijk om van tevoren een zo goed mogelijk beeld te schetsen van wat de kansen en mogelijkheden zijn, ook al loopt u met beleggen altijd de nodige, soms onoverzienbare, risico's. Het wil daarom niet zeggen dat, wanneer u van tevoren een logische inschatting maakt van de belegging in aandelen, u hier alleen maar goed vanaf komt. Integendeel: beleggen in aandelen blijft een kansspel.

In de wereld van het beleggen in aandelen loopt u doorgaans de volgende soorten risico's:

  • Debiteurenrisico
  • Valutarisico
  • Renterisico
  • Koersrisico
  • Liquiditeitsrisico

Rendement van aandelen

Bij het beleggen in aandelen en beleggen over het algemeen draait het uiteindelijk maar om één ding: rendement. Rendement kan op twee verschillende manieren worden verkregen:

1. Dividend: dit is de winstuitkering van de organisatie aan de aandeelhouder. Dividend kan op zijn beurt op twee verschillende manieren worden uitgekeerd: in geld of in nieuwe aandelen.

2. Koersrendement: u verkoopt in dit geval het aandeel voor een hoger bedrag dan waarvoor u het hebt gekocht.

Beleggen in ETF's

ETF's (Exchange Traded Fund), ook wel trackers genoemd, zijn aandelen die niet op naam staan van één onderneming maar van meerdere ondernemingen. ETF's volgen de index, veelal de AEX index. Dit is een eenvoudige manier om te profiteren van de indexstijging, geschikt voor wie geen zin heeft in actief portefeuillebeheer. Trackers zijn een soort beleggingsfondsen waarbinnen enkel aandelen van de AEX index aanwezig zijn. Hierdoor is de koers gelijk aan de index stand. Doordat u belegt in meerdere ondernemingen, is er sprake van een risicospreiding.

Terug naar overzicht
Money Management: R Waarden De letter ‘R’ staat voor uw initiële risico. Soms wordt het in de literatuur en op beleggingsfora R genoemd, dan weer R waarde of een R mult... Lees verder Beleggingsfondsen Beleggen via een beleggingsfonds houdt in dat u deel neemt aan een aandelenportefeuille dat beheert wordt door professionele fondsbeheerder. U bele... Lees verder Grondstoffen Beleggen in grondstoffen richt zich veelal op de handel in goud, zilver en olie. Deze grondstoffen zijn schaars, waardoor het zeer rendabel voor u kan z... Lees verder Futures Futures zijn eenvoudige beleggingsinstrumenten die zowel speculatief als defensief ingezet kunnen worden. Het betreft een financieel termijncontract tussen t... Lees verder